Снощи в 22.22 часа Негово Светейшество издъхна в реанимацията на Военномедицинска

...
Снощи в 22.22 часа Негово Светейшество издъхна в реанимацията на Военномедицинска
Коментари Харесай

Заветът на патриарха: Да посрещаме страданията без гняв и отчаяние

Снощи в 22.22 часа Негово Светейшество издъхна в реанимацията на Военномедицинска академия в София, където бе признат с белодробно заболяване преди повече от четири месеца. Патриарх Неофит бе на 78 години. 

По думите на главата на Българската православна черква обратът в живота, смяната към по-добро, с цел да бъде същински, а не външен и проформа, би трябвало да стартира с персонално смирение.

" Трябва съществено вглеждане в себе си - в делата ни, думите ни, претекстовете ни; с трезва преценка в какво нашата съвест - въпреки и дълго време заглушавана, подценявана, залъгвана - ни изобличава. С решителност да оставим всичко, което опонира на здравия християнски морал, и със завръщане към високите критерии на непреходните християнски полезности ", споделя патриарх Неофит.

Според него без вярата в Бога вярата в индивида постоянно ще ни носи отчаяние и печал.

" Без религия в Бога вярата в нас самите и в другите хора е суетна, празна, лъжлива. С колкото и положителни и обективни планове да стартира едно дело, в случай че човек няма Бога за своя опора, очакване, вяра и коректив - резултатите няма да са положителни. Всяко човешко начинание без Божието благословение няма да даде положителни плодове. Какво значи да вярваш в себе си? Не един управник и мощен на деня човек са вярвали в себе си и в правотата си. Но какво положително е донесла тази тяхна религия без вярата, че има Бог и Той е нашият честен коректив и Съдник. В дни на тествания би трябвало да знаем и да помним, че Бог е и неизчерпаемият източник на плодородни сили и ентусиазъм за всяка честна човешка демонстрация. И който търси Неговата помощ, ще я откри ", безапелационен е Неофит. 

Веруюто на Негово Светейшество бе, че хората сами би трябвало да се извърнат към Бога.  

" Мисията на Църквата е да води хората по пътя на спасението. Бог никого не насилва да има вяра в Него срещу волята му, а чака свободно да се обърнем към Него. Вратите на храмовете са необятно отворени за всички, които влизат в тях " с религия, страхопочитание и боязън Божи ", споделя той.

Патриарх Неофит обаче е безапелационен, че недостойните действия на обособени християни не трябва да се приписват на самата Църква.

" Ние, духовници и миряни, сме в Църквата не тъй като сме свети, а с цел да се осветим. За Христовата Църква и всички, които назовават себе си " християни ", образец за подражателство и блян, който се стремим да реализираме, е Сам Господ Иисус Христос. Той е основанието на нашата религия и несъвършенството на този или оня човек, па било то и свещеник, не оправдават нашето безгрижие във връзка с вярата и личното ни избавление и няма да ни послужат за опрощение в съдния ден. А Църквата постоянно е имала, има и в този момент, почтени свещенослужители, които без значение от всичко - тежките условия, нападките, клеветите против Църквата, недоимъка... ", изяснява главата на БПЦ. 

Патриарх Неофит приканва да се търси във всичко духовна изгода: 

" Във вглеждането в другия човек - също, би трябвало да търсим образец или поука. Особено деликатни в това отношение би трябвало да бъдат известните персони и публицистите - какъв образец показват на хората. Моето благопожелание и вяра е: от ден на ден да се стараем да стопираме вниманието си върху положителния образец и това, което ни насочва към положителното "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР